I AM ARTIFICIAL INTELLIGENCE!Voor de expo  "Sound And Vision" ontwikkelde Benny Wi de AI installatie: I AM ARTIFICIAL INTELLIGENCE! (IAAI)

Artificieel nagebootste kunstmatige intelligentie.

Hij gebruikte voor dit project het beeld van een digitaal schilderij uit zijn collectie: "Approching Silence"

 

"Met deze installatie wil ik een beeldende eigenschap van het schilderij - in dit geval de grijswaarden - omzetten naar een muzikale taal.

Het schilderij gaat de compositie bepalen, maakt de compositie!

Het schilderij spreekt muziek."

Approaching Silence is mijn interpretatie van de emoties die oplaaiden in Malle na de doortocht van de allesverwoestende tornado in 1967."Door het kunstwerk onder te verdelen in 40 vakken en voor ieder vlak de specifieke gemiddelde grijswaarde tussen 1 tot 100% te laten bereken door de computer, kan ik deze cijfers koppelen aan een database met akkoorden. 41 % grijs krijgt op deze manier Eb toegewezen, 32% wordt Em bijvoorbeeld.

 

Zo ontstaat er een patroon van 40 akkoorden die ik met een DAW koppel aan een twintigtal virtuele instrumenten. Piano’s - synthesizers - violen - drums, …  De opeenvolging van deze akkoorden (data) vormen de kunstmatige compositie (AI). Het tempo van de muziek wordt bepaald door de snelheid waarmee de “scanner” over het beeld beweegt. Van links naar rechts, van boven naar onder. De scanner berekent de grijswaarden.

 

De instrumenten zijn bewust gekozen door mij (IA) omwille van hun specifieke eigenschappen. Piano’s vormen de basis. Strings brengen dramatiek. Synthesizers zorgen voor geluidseffecten en voor arpeggio’s. En dan zijn er natuurlijk de drums…

 

In een live presentatie van dit werk wordt de beleving versterkt door een lichtshow die gestuurd wordt door de akkoorden (en muziek) van IAAI.